Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy typ gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, pożywne i ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci kosztują równie pyszne dania obiadowe – tortellini, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w menu znajdują się też mniej znane potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz dania z różnych miejsc Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski klimat.
Włoska kuchnia jest prosta, ale to wcale nie znaczy, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Dobre wino z Włoch
Żadna knajpka włoska, która aspiruje do bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna ignorować trunków. Obiad we włoskim stylu bez wyjątku powinien zawierać też trunek. Odrobina czerwonego wina to dla Włocha reguła. menu restauracji Najbardziej popularne wina włoskie to toskańskie chianti, kalabryjskie bivongi a także marsala z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi posiadać nie mały wachlarz win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film